Ini sebab kenapa tak boleh tambah garam dalam diet bayi

Ini sebab kenapa tak boleh tambah garam dalam diet bayi

Kalau ada mulut yang gatal duk suruh mak ayah masukkan garam kat makanan baby, kononnya tak nak bagi anak kita tu makan benda tawar, kalian tolong jawab baik-baik begini.

“Tak nak lah. Baby saya tu kecil lagi. Buah pinggang dia tu masih belum matang, tak akan mampu nak proses garam (sodium) berlebihan kat dalam badan.

Saya tak sangguplah nak tengok buah pinggang dia tu rosak sebab kalau organ tu dah tak berfungsi, dia terpaksa perlukan bantuan mesin dialysis sepanjang hidupnya nanti.”

Atau boleh jugak kalau kawan-kawan semua nak jawab ikut skema ni. “Sorry saya tak nak ikutlah sebab nasihat tu tak betul.

Besar nanti tak pasal-pasal si comel saya ni jadi picky eater. Asyik nak memilih je bila makan.

Mana taknya, kalau dari kecil dah dilatih menelan makanan ‘sedap’ yang mengandungi perisa tambahan, bila dah pandai makan sendiri nanti, tu yang dia duk pilih mana yang ada perisa je.

Baiklah dari usia bayi ni saya introduce kat dia real food je.” Boleh kan? Nanti #kongsikan jawapan yang saya beri ni dengan mak ayah yang lain.

Penting sangat biar semua tahu, bayi kita tu sebenarnya dilahirkan dengan taste reseptor yang sensetif. Dia boleh je rasa perisa garam dan gula semulajadi dalam makanan yang mak mak semua buatkan tu.

Kita je yang kerap rasa tawar kerana sebahagian taste reseptor dah rosak. Samada sebab gemar makan makanan terlampau panas atau reseptor tu terbakar kesan dari asap rokok.

Jadi ingat ye. Kalau nak anak kita tu membesar dengan sihat, elakkanlah dari campurkan garam dalam diet selagi umurnya masih belum masuk usia 2 tahun.

DR AHMAD LUQMAN BUKHARI

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )