Category: Tips Parenting

Ini kesan buruk TV dan gajet kepada anak

theproparenting- October 12, 2020 0

Bila anak tengok tv atau mengadap henfon, rumah kemas bak showroom ikea. Tapi bila TV tak ada, henfon disorok, tiba-tiba rumah jadi riuh dan tunggang ... Read More

Ini sebabnya anak tak ingat kita cakap

theproparenting- October 12, 2020 0

Dalam otak kita, ada bahagian yang simpan SHORT-TERM-MEMORY. Contohnya, nak ingat TAC number untuk ditaip ke akaun Maybank. Atau nak simpan info sementara dapat giliran ... Read More

3 sebab ayah-abah kena bacakan buku untuk anak

theproparenting- September 29, 2020 0

1. Ayah adalah orang yang paling hebat dalam rumah. Bila ayah turun padang bacakan buku, anak akan rasa sangat sangat dihargai. Bangun pagi pun penuh ... Read More

Ini yang perlu kita buat bila anak 1-3 tahun mengamuk

theproparenting- September 29, 2020 0

Kesian saya tengok kawan-kawan yang ada anak umur 2 tahun ni. Kadang-kadang, tengah tenang berjalan, tiba-tiba anak menangis. Bukan menangis biasa tau. Yang berguling-guling, baling ... Read More

7 cara deposit emosi pada anak-anak

theproparenting- September 20, 2020 0

Mengendalikan kes-kes remaja yang mengalami masalah emosi dan tingkah laku di klinik psikiatri kanak-kanak merupakan antara pengalaman berharga yang saya kutip dalam kehidupan seharian sebagai ... Read More

20 tips didik anak hiperaktif dan kurang tumpuan

theproparenting- September 20, 2020 0

Apa juga terapi bagi anak-anak yang hiperaktif dan kurang tumpuan (samaada dalam kategori ADHD, autism atau masalah pembelajaran) mesti melibatkan tiga aspek penting kehidupan mereka: ... Read More

Ayah semua wajib jadi cinta pertama anak perempuannya sebab…

theproparenting- September 7, 2020 0

+ Sebab ketika meningkat remaja, perubahan hormon dan fizikal membuatkan anak perempuan kita mula tertarik dengan mereka yang berlainan jantina + Ketika itu akan berlaku ... Read More

Pujian toksik atau pujian membina

theproparenting- September 7, 2020 0

"Pandainya Ammar!" Itu ajelah modal saya setiap kali anak sulung saya berjaya buat sesuatu. Waktu kecil dululah. Sampai dia pulak yang meratib ayat yang sama ... Read More

Main saja, bila nak belajar?

theproparenting- September 7, 2020 0

Terkejut bila ditegur. Tapi perspektif masyarakat kita memang macam tu. Belajar menghadap buku semata-mata baru tak buang masa. Main ni apa yang dapat? Emmm saya ... Read More

Ayah yang disegani oleh anaknya sendiri

theproparenting- September 3, 2020 0

Adalah ayah yang ada AUTHORITY: - kawalan emosinya hebat - punyai self-control yang kuat - nada suaranya tegas tetapi penyayang - banyak mendengar daripada memarahi ... Read More

Rosakkan anak tanpa sedar?

theproparenting- September 3, 2020 0

Kadang. Jadi ibu bapa ni, kita akan ada banyak keputusan-keputusan yang buat kita serba-salah untuk buat. Macam diluah mati emak, ditelan mati bapak. Kita perlu ... Read More

Ini sebab kenapa tak boleh tambah garam dalam diet bayi

theproparenting- September 3, 2020 0

Kalau ada mulut yang gatal duk suruh mak ayah masukkan garam kat makanan baby, kononnya tak nak bagi anak kita tu makan benda tawar, kalian ... Read More