Category: Nasihat Parenting

Ini kesan buruk TV dan gajet kepada anak

theproparenting- October 12, 2020 0

Bila anak tengok tv atau mengadap henfon, rumah kemas bak showroom ikea. Tapi bila TV tak ada, henfon disorok, tiba-tiba rumah jadi riuh dan tunggang ... Read More

Ini sebabnya anak tak ingat kita cakap

theproparenting- October 12, 2020 0

Dalam otak kita, ada bahagian yang simpan SHORT-TERM-MEMORY. Contohnya, nak ingat TAC number untuk ditaip ke akaun Maybank. Atau nak simpan info sementara dapat giliran ... Read More

3 sebab ayah-abah kena bacakan buku untuk anak

theproparenting- September 29, 2020 0

1. Ayah adalah orang yang paling hebat dalam rumah. Bila ayah turun padang bacakan buku, anak akan rasa sangat sangat dihargai. Bangun pagi pun penuh ... Read More

Ayah semua wajib jadi cinta pertama anak perempuannya sebab…

theproparenting- September 7, 2020 0

+ Sebab ketika meningkat remaja, perubahan hormon dan fizikal membuatkan anak perempuan kita mula tertarik dengan mereka yang berlainan jantina + Ketika itu akan berlaku ... Read More

Pujian toksik atau pujian membina

theproparenting- September 7, 2020 0

"Pandainya Ammar!" Itu ajelah modal saya setiap kali anak sulung saya berjaya buat sesuatu. Waktu kecil dululah. Sampai dia pulak yang meratib ayat yang sama ... Read More

Main saja, bila nak belajar?

theproparenting- September 7, 2020 0

Terkejut bila ditegur. Tapi perspektif masyarakat kita memang macam tu. Belajar menghadap buku semata-mata baru tak buang masa. Main ni apa yang dapat? Emmm saya ... Read More

Kenapa perlu tengking anak?

theproparenting- August 25, 2020 0

Kadang ada perangai anak yang buat kita geram dan menyirap - dia pukul adik dia - dia kacau kakak dia - dia tumpahkan air tanpa ... Read More

Anak kita boleh jadi pendendam pada kita apabila….

theproparenting- July 19, 2020 0

Mak ayah wajib baca artikel ni. Anak kita boleh jadi pendendam pada kita bila : 1. Kita amalkan Neglectful Parenting - Neglectful ataupun Uninvolved Parenting ... Read More

Occupational Therapist Dan Perkembangan Kanak-kanak

Siti Aisyah Rozalli- May 18, 2019 1

Occupational Therapist? Occupational Therapist merupakan professional sains kesihatan bersekutu yang sangat signifikan dalam dunia perkembangan kanak-kanak. Tahukah anda seorang occupational therapist kanak-kanak ada banyak tips ... Read More

Anak-anak Menipu

Hazhari Ismail- May 18, 2019 0

“Siapa yang sepahkan mainan ni?” Jerkah si ibu kepada anaknya.  “Bukan adik.” Anak menjawab sambil menggeleng kepala.  Pernah tak dapat situasi macam ini dengan anak-anak? ... Read More

Anak Bergaduh: Beri Masa Personal Berkualiti

Siti Aisyah Rozalli- May 15, 2019 0

Anak suka bergaduh adik-beradik. Perkara biasa yang ibu bapa anak ramai hadapi, bukan? Saya ada empat orang anak: 7 tahun, 5 tahun, 3 tahun dan ... Read More

Percayalah! Pujian dan penghargaan itu akan membangkitkan potensi terpendam anak!

Taufiq Razif- February 9, 2019 1

” Abi, tengok ni ” Sambil dia pegang tangan saya, Maryam Soolihah akan bawa saya ke bilik barang mainannya. Di situ la dia bina bermacam ... Read More